Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wordpress-seo domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/narujaro/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
45 de ani de la înfiinţarea judeţului Vrancea - Năruja - inima țării Vrancei

45 de ani de la înfiinţarea judeţului Vrancea

Cel care a primit sarcina să coordoneze începuturile noului judeţ a fost ministrul de interne de la acea vreme, Cornel Onescu, un personaj destul de interesant în acele vremuri.

În urmă cu 45 de ani, în urma unor dezbateri destul de complicate în Comitetul Central al Partidului Comunist Român, s-a luat decizia înfiinţării judeţului Vrancea.

Tot atunci Focşaniul este declarat municipiu, sarcina de a duce la îndeplinire acest ordin revenindu-i ministrului de interne de la acea vreme, Cornel Onescu.

„Cu  voia sau fără voia noastră, judeţul Vrancea este creaţia  regimului comunist. Unii înjura acest regim , alţii îl ridică în slăvi , dar un lucru e limpede. Acum 45 de ani, după trei  dezbateri destul de agitate, una în   decembrie 1967,  alta  în ianuarie 1968 şi ultima definitivă în februarie 1968, CC al PCR a decis  că se înfiinţează   judeţul Vrancea, cu o suprafaţă de aproape 5000 de km pătraţi , după ce în  ianuarie 1968  se discutase o propunere de  judeţ Vrancea cu aproximativ 6000 Km , în care să intre şi zona din jurul oraşului Tecuci până undeva în zona actualei comune Corod”, precizează istoricul Florin Dârdală, de la Arhivele Naţionale Vrancea.

Potrivit acestuia, propunerea a picat după ce un personaj cu influenţă la Nicolae Ceauşescu, originar din zona Brăilei, fiind vorba se pare despre Manea Mănescu, a făcut agitaţie şi a determinat persoanele puternice ale timpului să creioneze un judeţ Brăila , lipsind Vrancea de cei aproape 1000 km pătraţi hotărâţi anterior.

„Astfel, pe 17 februarie 1968 ia fiinţă judeţul nostru cel de azi, iar Focşaniul e declarat Municipiu.   Cornel Onescu , ministrul de interne,  e trimis în calitate de membru al CC al PC R să ne organizeze conducerea , economia , sănătatea , administraţia etc. Cornel Onescu, fost adjunct al lui Răutu la propaganda, apoi al lui Ceauşescu la cadre, s-a pensionat în 1982, în urma refuzului de a participa, ca preşedinte al sindicatelor, la persecutarea membrilor aşa-zisei secte a “meditaţiei transcendentale”. În martie 1989 a fost printre cei contactaţi pentru semnarea “Scrisorii celor şase”, însă nu a făcut-o, pentru a nu-şi primejdui fiica şi mai ales nepoţii. Evident, semnătura unui membru al grupului aparatului de partid ar fi făcut că “Scrisoarea” să cântărească mult mai greu şi să aibă alt impact în lumea activiştilor mai tineri, în raport cu veteranii ilegalişti gen Brucan, Pârvulescu ori Apostol”, precizează Florin Dârdală.

Hotărârea privind delimitarea administrativ teritorială a municipiilor, oraşelor şi comunelor din judeţul Vrancea a fost dată pe data de 27 mai, de către Ilie Verdeţ, preşedintele consiliului de miniştri.

Conform acestei hotărâri, Vrancea avea un municipiu, patru oraşe, 59 de comune şi 331 de sate. Între timp, oraşul Adjud a devenit municipiu iar numărul comunelor a crescut cu încă nouă.

Rămâne însă de văzut ce va aduce nou regionalizarea pe care actualii guvernanţi o pregătesc anul acesta, în anumite proiecte luate în dezbatere făcându-se vorbire chiar despre desfiinţarea actualelor judeţe.

Sursa: adevarul.ro (Borcea Stefan)