De Lăsata Secului, în comuna Năruja din munţii Vrancei se păstrează un obicei inedit: Biserica se înveşmântează în negru, ca simbol al jertfei Mântuitorului pecruce. Doliul la icoanele împărăteşti rămâne acolo până la Înviere.
Pentru a se pregăti cum se cuvine, femeile din sat spală temeinic vesela din bucătărie, deoarece nu vor mai mânca de dulce până la Sfintele Paști. Dacă pe vremuri se folosea leşia, în ziua de astăzi detergentul de vase a luat locul vechii soluţii obţinute prin fierberea cu apă a cenușii de lemn.
Și ca o ultimă poftă, în această zi se pregătesc plăcinte „Poale-n brâu” umplute cu ou, brânză și alte mirodenii. În seara acestei zile, plăcinte și o strachină cu lapte se dau de pomană unor prunci, ei fiind singurii care mai au voie să mănânce în zilele următoare aceste bunătăți.
“Tinerele noastre au fost învățate toate aceste lucruri, ele fiind cele care au menirea sfântă de a transmite mai departe tradițiile strămoșești”, spune bibliotecara Adriana Bratie care este şi soţia preotului din sat.(foto Bilioteca Naruja)